fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » 10 Idei despre provocările din viețile noastre

10 Idei despre provocările din viețile noastre

  • Conținut testat și validat de

MISIUNEA 11 din programul „Fii liderul tău!” este despre provocări. 😊 Din acest motiv, în cadrul E-MISIUNII 11, adică workshop-ul asociat MISIUNII 11, am avut o discuție foarte interesantă cu participanții din program despre provocări. Prilej cu care, fiind într-o stare de flux, așa cum se mai întâmplă în sesiunile de training, coaching sau terapie, mi-au venit câteva idei faine despre provocările din Viața noastră, idei pe care ți le transmit cu drag. Consider că aceste idei sunt și pentru mine așa cum pot fi și pentru tine. Pentru că de multe ori mi-au venit anumite Idei în stare de flux, Idei pe care, după ce le-am citit sau le-am ascultat, mi-am dat seama că erau pentru mine, ca o formă de învățare sau readucere aminte, și apoi și pentru ceilalți. 😊

Evident, nu o să-ți spun care este MISIUNEA 11 din programul „Fii liderul tău!” pentru că ar însemna să-ți dau spoiler și nu ne ajută cu nimic. 😊 Dar, dacă vrei să afli care este MISIUNEA 11 și care sunt și celelalte 31 de MISIUNI din programul „Fii liderul tău!”, îți las la finalul articolului un link de înscriere pentru anul următor. În 2025 desfășurăm a șasea ediție a acestui program. Ca să-ți dai seama când citești acest articol cam pe la ce ediție am ajuns. 😊

Așadar, care este rolul provocărilor în Viața noastră? Cine sunt ele, ce vor de la noi și ce vrem noi de la ele? 😊 Înainte de a răspunde la această întrebare, iată din perspectiva mea 10 Idei utile despre provocările din Viața noastră, Idei de care ar merita să ținem cont dacă vrem să ne gestionăm cât mai eficient cu putință provocările din viețile noastre. 😊

Ideea 1

Toți oamenii din lume au provocări! Toți! 😊 Știu că este o generalizare ceea ce spun, dar toți oamenii, oricât de bine sau de rău le-ar fi, au provocări. Mai mari sau mai mici, mai multe sau mai puține, într-o arie a vieții sau în mai multe, dar toți oamenii au provocări. Oricât de fericiți s-ar afișa în spațiul fizic sau pe rețelele de social media. 😊 Chiar și cei mai fericiți oameni din lume sau cei care se afișează a fi foarte fericiți, au provocări! 😊

Ideea 2

Din perspectiva Ideii 1, provocarea sau problema nu sunt provocările, ci modul în care noi reacționăm la aceste provocări și modul în care le gestionăm. Cu alte cuvinte, provocările fac parte din această Viață pe care o trăim pe acest pământ și nimeni „nu scapă” de provocările din această Viață. 😊 Nu putem negocia sau contracta cu Viața o Viață fără provocări, dar putem trăi Viața astfel încât să gestionăm cât mai bine cu putință provocările pe care le avem.

Ideea 3

Ideile 1 și 2 schimbă foarte mult perspectiva asupra provocărilor pentru că, în loc să ne mai centrăm pe provocări – pe care oricum le vom avea, indiferent ce facem -, ne putem centra pe ce putem face noi în relație cu provocările pe care le avem în Viață. Nu mai putem „da vina” pe provocări și oricum nu are rost să „dăm vina” pe ele pentru că nu rezolvăm nimic în acest mod. Dar putem rezolva provocările din Viața noastră prin dezvoltarea abilităților noastre de a reacționa și gestiona eficient provocările care oricum apar, repet, indiferent ce facem. Indiferent ce cale, ce drum am urma în Viață, provocările apar și este bine să înțelegem acest aspect al vieții pe care nu-l putem schimba, dar îl putem influența în beneficiul nostru.

Ideea 4

Ideile 1, 2 și 3 schimbă și perspectiva asupra rolului provocărilor din Viață. 😊 Pentru că tocmai aceste provocări pe care le avem ne ajută să ne dezvoltăm, în timp, abilitatea de a gestiona aceste provocări. Și, tot în timp, ne obișnuim cu ideea de provocări omniprezente în viețile noastre și ne este din ce în ce mai ușor să gestionăm aceste provocări.

Ideea 5

Dacă mergem pe ideea care tot circulă în spațiul social că „Dumnezeu sau Viața nu-ți dă provocări mai mari – și mai multe, aș adăuga – decât poți duce”, atunci lucrurile devin și mai simple în ce privește provocările. 😊 Pentru că rostul Vieții nu este să ne ducă în fundături, în drumuri închise sau să ne distrugă. Dacă ar fi așa, Viața nu ar avea sens pentru că s-ar anula pe sine. Viața nu o să ne spună niciodată ceea ce ne spun uneori unii oameni: „Vezi, ți-am zis eu că nu o să reușești! Fraiere!!!”. ☹ Viața nu glumește despre ea însăși pentru că nu-și permite să facă acest lucru. Doar oamenii pot râde de tot și de toate, uneori pentru a rămâne în Viață și a face față provocărilor din viețile lor, folosind un umor „interesant” pentru că nu au sau nu știu alte metode de gestionare a provocărilor din viețile lor. 😊 În schimb, dacă ne uităm cu atenție, Viața deschide în permanență o multitudine de căi din care putem alege și pe care putem merge. Mai ales când ni se pare că s-au închis anumite „uși” sau „ni s-au închis” anumite uși în nas.

Ideea 6

Dacă rostul Vieții este să manifeste tot ceea ce se poate manifesta în acest Univers, să contribuie la evoluția a tot ceea ce poate evolua, atunci înseamnă că fiecare provocare pe care o primim în Viață este pentru a ne ajuta să creștem, să evoluăm și să ne dezvoltăm. De aceea spun că nu contează provocările, ci contează felul în care reacționăm la aceste provocări și felul în care le gestionăm. Pentru că această reacție a noastră și modul în care le gestionăm ne ajută să creștem, să evoluăm și să ne dezvoltăm.

Ideea 7

Din perspectiva Ideii 6, e interesantă și foarte relevantă o Idee pe care a menționat-o Nicoleta, Maestra care m-a inițiat în Reiki, într-o altă E-MISIUNE din programul „Fii liderul tău!”: „Nu există Viață trăită greșit!”. Dacă mergem pe ideea că Viața ne generează încontinuu provocări ce, de fapt, sunt oportunități de creștere, evoluție și dezvoltare, înseamnă că fie că facem față provocărilor, fie că ne străduim să facem față și uneori ne iese și alteori nu, fie că renunțăm în anumite momente să mai gestionăm provocările din viețile noastre, nu există Viață trăită greșit. Fiecare ne străduim cum putem mai bine să reacționăm la provocări, să le gestionăm și să le transformăm în oportunități de creștere, evoluție și dezvoltare. Avem ceva Idei despre cum să gestionăm provocările din viețile noastre, Idei pe care le-am aflat pe baza experiențelor noastre sau de la alții. În același timp, este important să ne aducem aminte că fiecare om are provocări diferite, așa cum fiecare comunitate, fiecare țară, fiecare generație, fiecare secol și fiecare mileniu au avut provocări diferite. Provocările sunt în continuare, dar în forme diferite, intensități diferite și în arii diferite. Ca într-un imens joc.

Ideea 8

Bineînțeles, e foarte ușor să vorbim despre provocări atunci când discutăm sau când citim despre ele sau când vizionăm un video despre provocări. 😊 Provocarea este însă atunci când suntem în provocare! ☹ Acolo e „distracția”! E ușor să vorbim despre reacția noastră la provocări și despre modalitățile eficiente de a gestiona provocările din viețile noastre. Dar e mult, mult mai provocator atunci când suntem acolo! Aceasta este diferența între învățarea conceptuală și învățarea prin experiență! Ceea ce ne duce cu gândul și cu fapta la Ideea 9. 😊

Ideea 9

Învățarea conceptuală ne este foarte utilă pentru că ne ajută să învățăm din diverse materiale pe care le avem la dispoziție: cărți, cursuri, diverse secvențe video, filme, piese de teatru, podcast-uri, shorts, reels etc. Dar învățarea prin experiență este cea care ne provoacă cel mai mult, pentru că este, în esență, mult mai provocatoare decât învățarea conceptuală. Sunt situații în care pot înțelege o Idee doar citind, doar participând la un curs, doar vizionând un video ca acesta, și sunt situații în care nu pot înțelege un lucru decât prin experimentare. Pot înțelege conceptual că oamenii pot merge pe bicicletă pentru că pot învăța și își pot menține echilibrul pe acest dispozitiv cu două roți. Dar este o diferență mare între a înțelege cum e cu mersul pe bicicletă și a experimenta mersul pe bicicletă. Din această perspectivă, putem spune că Viața nu este numai despre a înțelege conceptual anumite Idei, ci este mai mult despre experimentare. Iar dacă mergem pe această Idee că Viața este mai mult experimentare, înseamnă că orice experimentare implică provocări. Pentru că rareori „ne iese din prima” un lucru. Întâmpinăm obstacole, avem blocaje, apar diverse situații – provocări – la care nu ne-am gândit atunci când vrem să obținem un anumit rezultat. Încercăm, ne străduim, greșim, facem erori, eșuăm și o luăm de la capăt pentru că vrem să obținem un anumit rezultat. Fiecare om căruia nu „i-a ieșit din prima” un lucru înseamnă că a avut anumite provocări până i-a ieșit acel lucru.

Ideea 10

Ceea ce am făcut în acest material este ceea ce facem în cele 32 de MISIUNI și E-MISIUNI din programul „Fii liderul tău!”, pe durata a 8 luni de zile: reconfigurarea modului în care gândim și percepem realitatea. Dacă Viața este plină de provocări și nu putem schimba acest lucru oricât de mult ne-am strădui, putem în schimb să schimbăm modul în care percepem, modul în care privim aceste provocări, pentru a ne fi mai bine în Viață. Transformarea unei provocări într-o oportunitate de creștere, de evoluție și dezvoltare, este o reconfigurare. Noi îi mai spunem în termeni tehnici „recadrare”, din englezescul „reframing”. Noi nu avem acces la realitate așa cum este ea, ci avem acces la o parte din realitate prin intermediul simțurilor noastre și a modurilor noastre de gândire. Din această perspectivă, putem spune că orice reconfigurare a realității este posibilă, atât timp cât ne ajută să obținem rezultatele dorite și ne ajută să avem o Viață din ce în ce mai frumoasă. Iar această abilitate de a recadra, de a reconfigura continuu realitatea se poate învăța, se poate practica și se poate folosi în Viața de zi cu zi. Inclusiv pentru reconfigurarea provocărilor în oportunități. 😊 Pentru binele nostru, al tuturor.

La final, să răspundem, ca o concluzie, la întrebarea de la începutul acestui articol: „Care este rolul provocărilor în Viața noastră?”. Cred că unul din rolurile provocărilor în Viața noastră este să ne ajute să creștem, să evoluăm și să ne dezvoltăm pentru a experimenta Viața în toată frumusețea ei. De aceea provocările nu se termină niciodată atât timp cât suntem în Viață. 😊 Mereu este necesar să experimentăm ceva, mereu este necesar să învățăm ceva, să ne adaptăm, să ne schimbăm și așa mai departe. Așa cum spunea Carl Gustav Jung: „Marile probleme ale vieții nu sunt niciodată definitiv rezolvate. Când ni se pare că sunt, suntem întotdeauna în pierdere. Căci se pare că rostul acestor probleme nu este să le rezolvăm, ci să lucrăm necontenit la rezolvarea lor. Numai așa ne putem salva de la imbecilizare și împietrire.”

Gândește-te la un joc. Când termini de jucat un joc, când ai terminat toate nivelurile lui, după ce ai trecut de toate provocările și ai obținut toate rezultatele posibile, nu-i așa că parcă ai mai juca un joc? 😊 Chiar dacă știi că va avea provocări? Ba, aș putea spune că îți dorești provocări mai mari, pentru că acum, pe baza jocului deja jucat, poți face față unor provocări mai mari care să te provoace. De ce? Pentru că poți și pentru că astfel simți că faci ceva. Când termini un proiect, de exemplu, care a avut o mulțime de provocări, dar a avut și rezultate pe măsură, nu arzi de nerăbdare să începi un alt proiect? Ca să te „ții în priză”, să te „ții în Viață”? Cu alte cuvinte, să faci ceva nou, să simți că trăiești și faci ceva pentru tine și pentru cei din jurul tău. Și știi că noul proiect va avea provocări, poate chiar mai mari decât cel anterior. Și chiar îți dorești, uneori, să aibă provocări și mai mari sau de alt fel, pentru că altfel intervine rutina, monotonia și plictiseala în Viața ta.

Iar rolul nostru în ce privește provocările din viețile noastre este să ne reconfigurăm în permanență modul în care privim provocările din Viața noastră. Adică să lucrăm necontenit să le transformăm în oportunități de creștere, evoluție și dezvoltare. Pentru binele nostru, al tuturor.

Mulțumesc!

Dacă preferi și varianta video a acestui articol, o poți viziona aici

Link-ul unde afli mai multe detalii despre programul „Fii liderul tău! – 2024” și despre înscriere este acesta

Iar dacă dorești să afli mai multe informații despre celelalte proiecte ale mele pentru tine, intră aici

Mulțumesc!