fbpx
Sari la conținut

VINOVĂȚIE sau RECUNOȘTINȚĂ?

Ghid practic de dat la o parte vinovăția ca să trăiești cu adevărat Viața ta

Nu sunt mândru de multe lucruri care s-au întâmplat în Viața* mea, dar nici nu am de gând să-mi trăiesc toată Viața simțindu-mă vinovat pentru ce am făcut!

De fapt, am de gând să trăiesc Viața cu cât mai puține sentimente de vinovăție cu putință.

De ce?

Pentru că vinovăția roade sufletul, acrește mintea și golește corpul de energie.

E greu, dacă nu chiar imposibil, să te simți vinovat în propria ta Viață pentru ce ai făcut și să trăiești cu adevărat stări de împlinire, satisfacție sau fericire.

De aceea am ales să iau experiențele de Viață ca fiind ceea ce sunt: experiențe de Viață care mă modelează continuu, din care învăț – slavă Domnului! 😊 – și evoluez. În loc să mă simt vinovat pentru ceea ce am făcut și mai fac uneori.

Nu sunt mândru de multe lucruri care s-au întâmplat în Viața mea și, pentru că aleg să-mi trăiesc Viața în continuare, aleg să trăiesc o Viață lipsită de vinovăție!

Acest lucru înseamnă că nu-mi pasă sau nu-mi pare rău de ceea ce am făcut? Nu, nu înseamnă acest lucru, pentru că îmi pasă și îmi pare rău de ceea ce am făcut. Doar că am ales să nu mă mai „scald” în stări de vinovăție care mă țin captiv în trecut, în timp ce Viața mea se desfășoară în Aici și Acum.

Pentru că asta fac stările de vinovăție: ne țin captivi în trecut, nu ne lasă să ne trăim Viața Aici și Acum și nici nu rezolvă nimic. Da, da, ai citit bine: stările de vinovăție nu rezolvă nimic! Am fost învățați de către părinții și bunicii noștri – și alte persoane din jurul nostru – că, dacă nu se simțim vinovați pentru ceea ce am făcut, înseamnă că nu ne pasă și că, dacă nu ne pasă, înseamnă că nu avem cum să învățăm să devenim responsabili. Nimic mai fals!

Stările de vinovăție nu au nicio legătură cu părerea de rău, cu a învăța să devenim mai responsabili sau cu a rezolva problemele. De fapt, dacă ne uităm cu atenție, vom observa că, într-un final, renunțăm la stările de vinovăție pentru că ne săturăm de atâta vinovăție. Nu mai vrem, ne-a fost de ajuns, gata!

În 2017, când am scris într-o săptămână cartea Obiective și Obiceiuri** – nu aveam în intenție s-o scriu, dar m-am „trezit” cu ea în cap într-o dimineață, după 4 ani de manifestat interes față de obiceiuri – am scris în Capitolul 10 așa: „Nu critica noastră față de noi înșine ne îndeamnă la acțiune, ci faptul că ne săturăm de atâta critică”. Și cred în continuare cu tărie acest lucru.

Mai ales că, pe scala conștiinței a lui David Hawkins***, vinovăția este la nivelul de vibrație 30 din 600 (Pacea este la nivel de 600 și peste). Ceea ce înseamnă că, un om care se simte în cea mai mare parte a timpului vinovat, trăiește în afara zonei de conștiință, adică în mare parte trăiește inconștient, blocat în sentimente negative.

Dacă și tu te-ai săturat să trăiești în vinovăție și „îți fac cu ochiul” stări mai înalte vibrațional pe scala lui Hawkins – Înțelegere, Iubire, Recunoștință, Fericire, Pace -, atunci cursul „Vinovăție sau Recunoștință? – Ghid practic de dat la o parte vinovăția ca să trăiești cu adevărat Viața ta” este posibil să fie pentru tine.

De ce?

În primul rând, pentru că vinovăția nu rezolvă problema, așa cum spuneam mai sus. Nici rușinea. Nici judecata. Nici critica. Nici sarcasmul. Nici ironia. Și, culmea, nici disprețul! ☹ Ce rezolvă cu adevărat problema este centrarea pe soluții, nu pe stările și sentimentele mai sus menționate. Iar ca să completăm tabloul, vinovăția distruge stima de sine și încrederea în forțele proprii.

În al doilea rând, pentru că stările de vinovăție merită să le înlocuim, în timp, în ritmul nostru, cu stări de recunoștință. Dacă fiecare eveniment din Viața noastră ne ajută să învățăm, să înțelegem sau să conștientizăm ceva care ne ajută să evoluăm, atunci înseamnă că merită să fim recunoscători pentru acele evenimente pentru că prin intermediul lor evoluăm, ne dezvoltăm și progresăm. Oscar Wilde a spus-o mult mai bine decât mine:

„A-ți regreta experiențele e ca și cum ai înceta să mai evoluezi.”

Și în al treilea rând, pentru că, în aproximativ 2 ore de curs afli informații utile despre:

Ce este vinovăția și de ce este atât de distructivă?
Cum apare vinovăția și ce o menține în interiorul nostru?
De ce nu e necesară vinovăția în Viața ta – știu că am oferit câteva informații aici, dar o să ofer și mai multe la curs 😊
7 metode prin care poți da la o parte din Viața ta stările de vinovăție și poți cultiva stări de responsabilitate
3 metode prin care eviți să te simți vinovat/ă atunci când cei din jur doresc cu orice preț să te simți așa 😊

Nu pot să-ți garantez că la finalul cursului de 2 ore vei fi dat la o parte toate sentimentele de vinovăție din Viața ta și aș fi nebun să fac acest lucru! Dar pot să-ți garantez că te vei simți mai ușurat/ă pentru că ai înțeles în cele 2 ore de curs ce poți face pentru a da la o parte stările de vinovăție din Viața ta și, mai ales, ce poți face pentru a-ți trăi Viața așa cum crezi de cuviință. Pentru că, după curs, mintea ta nu mai poate să spună că nu știe, pentru că va ști ce e de făcut. Și depinde de tine să faci ceea ce merită să faci.

De unde știu acest lucru? Din experiența mea și a oamenilor cu care am avut ocazia până acum să lucrez în coaching și în terapie pe acest subiect.

„În regulă, am înțeles despre ce e vorba și cred că acest curs e pentru mine! Când e, cât e onorariul de participare și cum mă înscriu?”

Cursul este JOI, 04 NOIEMBRIE, în intervalul 19:00 – 21:00, live în online, pe platforma ZoomZiua de JOI, 04 NOIEMBRIE, este o zi foarte bună pentru acest curs! 😊

Onorariul de participare este 150 de lei, TVA inclus, pentru că-mi plac onorariile cu cifre rotunde (nu cele cu 149,90 lei) și corecte din start, fără reduceri artificiale (adică nu o să-ți spun că, de fapt, cursul este 600 de lei, dar ți-l ofer, în „marea mea mărinimie”, la „ofertă” cu 150 de lei, adică exact cât intenționam să fie).

Pentru înscrierea la curs, apasă butonul „Vreau să mă înscriu!” și completează formularul de înscriere. Apoi, iau legătura cu tine, îmi trimiți datele de facturare, îți emit factura, o trimit, o plătești, ești înscris/ă la curs și îți trimit link-ul de Zoom în ziua cursului. Simplu, nu?

Foarte important!!! Ca să poți lua din curs tot ce este de folos pentru tine, te invit să vii la curs cu o listă cu stări de vinovăție pe care le trăiești față de tine, față de Viață, față de anumite persoane din Viața ta, față de unele situații care s-au întâmplat sau mai știu eu față de cine. Stai liniștit/ă, nu te voi pune să citești lista în timpul cursului! 😊 Nu este productiv și, de aceea, nu are niciun rost. Dar faptul că vii la tine cu acea listă, ajută mintea să conecteze informațiile de la curs cu ce poate face concret pentru a da la o parte stările de vinovăție din Viața ta, menționate în acea listă.

Vinovăție sau RecunoștințăCu siguranță Recunoștință!

De ce?

Pentru că, dacă:

Vinovăția este unul dintre cele mai proaste obiceiuri pe care le putem avea pentru că roade sufletul, acrește mintea și golește corpul de energie, atunci

Recunoștința este cel mai frumos obicei pe care îl putem avea pentru că ne ajută să vedem și să apreciem frumusețea din lume și, la rândul nostru, să creăm frumusețe în lume.

Nu mă crede pe cuvânt! Experimentează și vezi cum e pentru tine!

Iar până ne vedem JOI, 04 NOIEMBRIE, la curs, de la 19:00 la 21:00, pe Zoom, îți trimit link-urile către două secvențe video scurte, una despre vinovăție și una despre recunoștință.

Despre vinovăție afli aici:

Despre recunoștință afli aici:

Să ai zile frumoase, pline de recunoștință în Viața ta!****

Romeo

*Obișnuiesc de ceva ani să scriu cuvântul „Viață” cu „V” mare pentru a-mi aduce aminte că Viața merită trăită! Acesta este și motivul pentru care prima dintre cărțile scrise de mine are exact acest titlu: „Viața merită trăită!”. Poți afla detalii despre această carte aici: https://romeocretu.ro/carti/

**Cartea „Obiective și Obiceiuri” a stat la baza proiectului pentru liceeni „Dăruiește pentru Educație! – Pasiune + Acțiune = Rezultate”, un proiect prin care încurajăm liceenii să-și descopere pasiunile și să le pună în practică. Prin intermediul acestui proiect și prin forțe proprii, cartea a fost vândută în peste 10.000 de exemplare din 2017 până în prezent. Nu o găsești în librării, pentru că am ales să o comercializez pe cont propriu, dar o găsești aici: https://romeocretu.ro/carti/ Toate cărțile care pleacă de la mine către cititori sunt însoțite de autograf personalizat, pentru că așa mi se pare firesc. 😊

***Poți afla în cartea Putere versus Forță” a lui David Hawkins mai multe detalii despre scala conștiinței și despre cum a fost dezvoltată.

****Dacă ai citit tot până aici, înseamnă că ești interesat/ă de curs! 😊 Atunci, hai la curs!