fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Obiceiuri constructive pentru obiective sănătoase

Obiceiuri constructive pentru obiective sănătoase

  • Conținut testat și validat de

De peste 20 de ani de când lucrez în acest domeniu am fost interesat de modul în care oamenii își pot trăi viețile într-un mod cât mai armonios cu putință.

Am fost și sunt interesat de metodele prin care oamenii pot obține echilibru în viețile lor, acel echilibru care te ajută să trăiești frumos și conectat cu tine însuți / însăți.

Unul din conceptele cu care am lucrat și lucrez este conceptul de OBIECTIV. Un concept care este des utilizat în zona profesională, dar a început să fie folosit și în familie.

De-a lungul anilor am ținut cursuri despre cum să îți stabilești și să atingi obiective SMART.

Mi-am stabilit în fiecare an o listă cu obiective. Unele le-am atins, altele nu. La câteva am renunțat pe parcurs.

În toți acești an am simțit că ceva lipsește din ecuație. Am avut tot timpul senzația că vorbim atât de mult despre obiective încât nu vedem ceea ce este esențial. Altfel spus, ne concentrăm atât de mult pe modul în care definim obiectivele și nu acordăm atenția necesară la modul în care atingem obiectivele respective.

Totul a început să se clarifice acum 3 ani când a apărut pe ecranul mental al minții mele conceptul OBICEI. Acea rutină zilnică sau periodică ce ne ajută să atingem obiectivele stabilite.

Am creat și un curs pe care l-am numit OBIECTIVE ȘI OBICEIURI (mai multe detalii despre acest curs într-un articol viitor). Curs care, pe măsură ce l-am livrat în diverse companii, mi-a clarificat și mai mult legătura dintre cele două concepte: OBIECTIVE ȘI OBICEIURI.

Legătura este extrem de simplă: OBIECTIVUL ESTE REZULTATUL OBICEIULUI.

Pentru că orice obiectiv pe care îl stabilim în viitor este rezultatul obiceiului pe care îl derulăm în prezent.

Pentru că este important CE VREM la nivel individual, de echipă și companie (obiectivul) și este important CUM VREM să atingem ceea ce vrem (obiceiul).

Și pentru că în prezent jocul nu mai este la nivel de obiective. Într-o formă sau alta, aproape toți știm în ziua de azi să ne stabilim un obiectiv. Dar nu toți știm cum să instalăm obiceiuri constructive care să ne ducă în direcția atingerii obiectivelor.

Acum înțelegi de ce unele obiective nu le-ai atins?

Pentru că unele au fost mai mult din minte decât din suflet.

În altele nu ai crezut cu tărie, te-ai autosabotat cu convingeri limitative.

Dar la multe dintre ele te-ai hrănit cu imagini despre cât de frumos va fi atunci când îți vei atinge obiectivul, încât ai uitat de momentul prezent, acel aici și acum în care puteai să faci ceva pentru a atinge obiectivul.

Adică te-ai dus cu mintea atât de mult în viitor (obiectiv), încât ai uitat de prezent, de ceea ce poți să faci aici și acum.

„Bine, am înțeles ideea! Și ce fac mai departe? Nu îmi mai stabilesc obiective?”

Ba da, poți să îți stabilești obiective. Alege obiectivele care simți că te împlinesc, acele obiective pe care „le vezi” pe ecranul mental, le simți, le percepi ca fiind ale tale.

Clarifică ce este de clarificat în legătură cu acele obiective – formulare, verbe active la timpul prezent, termen de realizare, indicatori de monitorizare – și apoi concentrează-ți toată atenția spre aici și acum, spre ce poți face acum pentru a atinge obiectivul respectiv.

Seamănă cu o călătorie cu mașina.

Când mergi cu mașina spre un oraș (obiectivul tău), acțiunea se întâmplă în timp ce tu conduci mașina. Ce vrei tu să se întâmple în acel oraș se va întâmpla sau nu când vei ajunge în oraș. Până atunci este important să fii atent la drum pentru a ajunge în siguranță. Și, dacă în acest timp te poți bucura de drum, cu atât mai bine.

Și-atunci: stabilește obiective care te împlinesc, clarifică-le și apoi concentrează-ți atenția pe obiceiurile pe care merită să le rulezi pentru a atinge obiectivul dorit.

De ce?

Pentru că OBIECTIVUL ESTE REZULTATUL OBICEIULUI.

Toate cele bune îți doresc!

Romeo