fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Obiectivul de a atinge obiectivul

Obiectivul de a atinge obiectivul

Da, știu că sună cam ciudat! Așa mi s-a părut și mie când mi-a apărut această frază în minte în timp ce scriam cartea OBIECTIVE ȘI OBICEIURI. Acum cartea e la tipar și așteaptă să ajungă în mâinile celor care vor să își instaleze obiceiuri constructive în viețile lor.

De fapt, întreaga frază sună așa:

Când vrei să atingi un obiectiv, e important ca, în paralel cu acțiunile pe care le desfășori, să ai și obiectivul de a atinge obiectivul.

Cu alte cuvinte, e fain că ai un obiectiv care de preferat ar fi să fie din inimă, nu din minte (mintea lucrează cu multe tipare de gândire ce te pot determina să vrei ceea ce nu ai cu adevărat nevoie).

Si e și mai fain să ai obiceiuri constructive care te duc în direcția atingerii obiectivului respectiv.

Dar cu motivația de a atinge obiectivul respectiv cum stai? Cum stai cu determinarea? Cum stai cu hotărârea? Cum stai cu voința? Doar stai sau chiar faci ceva?

De ce spun asta? Pentru ca am observat un lucru: uneori suntem prinși în mirajul obiectivelor și metodelor prin care atingem obiectivele – planificări, monitorizări, organizare etc. – și uităm de lucrurile cu adevărat esențiale și anume stările noastre interioare pe care le trăim atunci când ne gândim la obiectiv și la ce avem de făcut.

Să nu îmi spui că nu ai avut momente în viață în care te uitai la un obiectiv pe care tu ți-l setaseși și nu îți „spunea” nimic! Dacă nu ai trecut prin așa ceva, dă-mi te rog de știre și spune-mi cum ai făcut.

Despre astfel de momente vorbesc! Despre momente în care știi că acel obiectiv e potrivit pentru tine, știi că drumul de a ajunge la el e în regulă și, cu toate acestea, stai și te uiți la obiectiv și la drum și nu te urnești.

De ce?

Pentru că, așa cum spuneam mai sus:

Când vrei să atingi un obiectiv, e important ca, în paralel cu acțiunile pe care le desfășori, să ai și obiectivul de a atinge obiectivul.

Dacă te-a luat valul și te-ai concentrat în viață doar pe achiziția de metode performante, eficiente sau/și eficace, dar nu te-ai preocupat de cultivarea determinării, a motivației, a hotărârii, a voinței și altele de acest fel, e firesc să ai momente în care derulezi acțiunile care te duc în direcția obiectivului, dar nu ai obiectivul de a atinge obiectivul.

Altfel spus, mergi cu frâna trasă. Ceea ce înseamnă consum uriaș de energie, frustrare, nemulțumire, iritare etc.

Ce putem face?

Ne întoarcem la lucrurile de bază!

  1. Stabilește ce obții, de fapt, pentru viața ta prin atingerea acelui obiectiv dorit. Care sunt beneficiile care decurg din atingerea acelui obiectiv? Pentru că nu obiectivul în sine e important, ci modul în care atingerea lui contribuie la viața ta. Aici e motivația.
  1. Când vrei să atingi un obiectiv, în paralel cu acțiunile pe care le desfășori pentru a atinge acel obiectiv, cultivă cu perseverență abilitățile de bază precizate mai sus (motivație, determinare, voință, etc.). Cultivă-ți și caracterul și personalitatea, nu numai metoda.

De ce?

Ca să fii întreg ca OM. Și să te poți bucura cu adevărat de viața ta.

Romeo

0723 247 091

romeo@romeocretu.ro

P.S. Ca orice articol, curs sau carte, tot ceea ce am scris aici este și pentru mine.