fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » DE CE NU FUNCȚIONEAZĂ DEZVOLTAREA PERSONALĂ?

DE CE NU FUNCȚIONEAZĂ DEZVOLTAREA PERSONALĂ?

Acum două săptămâni în urmă discutam cu Claudia Pîrgă* despre dezvoltare personală și îmi spunea că nu înțelege de ce nu se schimbă lucrurile în România în condițiile în care din ce în ce mai mulți oameni merg la cursuri de dezvoltare personală.

Ce îmi aduc aminte este că mi-au apărut instant în minte o parte dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru și anume:

  1. Majoritatea oamenilor care merg la cursuri de dezvoltare personală nu aplică în viețile lor ceea ce au aflat sau experimentat acolo. Da, a fost frumos, a fost interesant, a fost revelator, dar cam atât. Totul se oprește la acțiune și aplicare. Mulți dintre noi suntem foarte buni la nivel declarativ, dar când vine vorba de acțiune o „lăsăm mai moale”. Din perspectiva mea, acesta este principalul motiv pentru care dezvoltarea personală nu funcționează. Majoritatea oamenilor aleargă după soluții instant la problemele lor și nu vor să accepte faptul că a-ți schimba viața este un proces care durează toată viața. Pentru că numai morții nu mai au nimic de schimbat la viețile lor.
  1. O parte dintre cursanți au nevoie de timp să pună în practică ideile luate din cursuri. Unii aplică chiar de a doua zi unele informații, alții peste câteva luni, alții peste câțiva ani. Bănuiala mea este că, atâta timp cât există un nivel minim de dorință de a-ți schimba viața, ideile luate din cursuri vor fi puse în practică. Îmi vine să spun „mai devreme sau mai târziu”, dar cel mai potrivit ar fi să spun „la momentul potrivit” pentru persoana respectivă.
  1. Pentru unii oameni a devenit un trend să meargă la cursuri de dezvoltare personală și să afișeze diverse imagini cu ei și cu trainer-ii sau speaker-ii pe rețelele de socializare. Știu, pare ciudat să fii mai interesat de a arăta că l-ai cunoscut pe un trainer sau speaker renumit decât să fii interesat de aplicarea ideilor învățate.
  1. Schimbările la nivel de comunități și societăți au nevoie de timp să se coaguleze și să declanșeze rezultate. Este nevoie de o masă critică de oameni care să gândească și să acționeze într-o direcție anume pentru ca schimbarea să fie posibilă.
  1. Deși numărul celor care merg la cursuri de dezvoltare personală este în creștere, este încă mic în comparație cu populația României (apropo de masa critică de care vorbeam la punctul 4).

Și cu siguranță mai sunt și alte motive care nu mi-au apărut în minte la momentul discuției cu Claudia și nici la momentul redactării acestui articol.

Ce e de făcut?

Continuăm. Cu  dezvoltarea personală „pe bune”. Adică cu schimbarea modului de a gândi, cu acțiune, cu experimentare, cu concluzii, cu ajustări. Cu tot ce e necesar pentru a schimba cursul societății. Am încredere că va ieși ceva bun din asta. Dacă nu aș avea încredere, nu ar avea rost să mai fiu prezent în acest domeniu. M-aș duce la spații verzi și m-aș ocupa de flori și pomi în loc de oameni. 😊

P.S. Dacă ajută cu ceva, în diverse etape ale vieții mele am avut și mai am uneori unul sau mai multe din motivele expuse mai sus. Așa că știu despre ce vorbesc!

* Claudia Pîrgă a organizat și coordonat Turneul „Dăruiește pentru Educație!”**, Sezonul 1 în Slobozia pentru 100 de liceeni și va organiza și coordona același turneu în județul Ialomița în Sezonul 2 pentru 600 de liceeni. O să îmi fac viză de flotant în Ialomița. 😊

**Mai multe detalii despre proiectul „Dăruiește pentru Educație!” afli pe www.daruiestepentrueducatie.ro.