fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » EU, TU și RELAȚIA dintre noi

EU, TU și RELAȚIA dintre noi

  • Conținut testat și validat de

Când interacționez cu o persoană, sunt, de fapt, 3 entități distincte: EU, TU și RELAȚIA dintre noi. Acea legătură ce se formează între noi este o entitate distinctă de EU și TU, adică RELAȚIA nu este nici EU, nici TU.

Așa, și? 😊

Îmi este evident faptul că, dacă doresc o relație armonioasă cu o persoană, ideal ar fi ca toate cele 3 entități – EU, TU și RELAȚIA dintre noi – să fie „în lucru”. Adică să lucrăm împreună pentru a evolua, a crește și a ne dezvolta.

Pe celălalt nu prea putem lucra 😊, deși ne străduim din răsputeri să facem asta pentru că, nu-i așa, TU ești vinovat/ă de ceea ce se întâmplă în RELAȚIA dintre noi și de ceea ce se întâmplă cu EU. 😊 M-am străduit și eu din răsputeri să „lucrez pe celălalt” și nu a fost varianta câștigătoare, pentru că îmi abătea atenția de la EU la TU.

Pe lucrul cu RELAȚIA sunt o mulțime de cărți, audiobook-uri, secvențe video, conferințe, seminarii, workshop-uri și cursuri despre cum să construim o RELAȚIE frumoasă și autentică între EU și TU.

Dar ieri, în timp ce mă pregăteam să prezint la un curs conceptul de poziții perceptuale, mi-a apărut în minte următorul gând:

FII BINE CU TINE ȘI VA FI BINE ȘI CU RELAȚIA!

Cu alte cuvinte, nu te mai preocupa atâta de RELAȚIA cu cealaltă persoană, ci preocupă-te de tine, ca să fii bine cu tine. Și RELAȚIA va urma acel bine care este cu tine. Evident că, în această situație, centrarea pe cealaltă persoană, pe TU, nu-și are rostul (am clarificat mai devreme că nu prea putem lucra).

Și m-am întrebat de ce mi-a venit acest gând: „FII BINE CU TINE ȘI VA FI BINE ȘI CU RELAȚIA!” Și mi-am dat seama de ce: uneori, îl lăsăm pe TU în pace – reușim uneori, cu greu, dar reușim 😊 -, dar ne preocupăm atât de mult de construirea RELAȚIEI încât uităm de EU. Și, astfel, ajungem să construim o casă fără fundație solidă. Pentru că RELAȚIA nu poate fi „mai bună” decât EU. Pentru că RELAȚIA dintre EU și TU este construită de EU în RELAȚIE cu TU. Și, cum n-am treabă cu tine (zic așa, de complezență, că nu mă pot abține să nu comentez la adresa ta: că nu faci aia, că nu ești în stare de aia, că habar n-ai de aia… 😊), treaba rămâne la mine. Adică, la EU.

În concluzie, atunci când EU sunt bine, RELAȚIA cu TINE este bine. În sensul că este o RELAȚIE în adevăratul sens al cuvântului sau nu este. Iar dacă EU sunt bine, RELAȚIA este bine și ești și TU bine, deja este și mai bine. 😊

Și tocmai am dat o altă explicație pragmatică pentru conceptul de poziții perceptuale. Adică, pot să văd RELAȚIA dintre noi prin prisma lui EU, prin prisma lui TU sau prin prisma RELAȚIEI dintre noi. Iar, dacă vreau să „mă distrez”, pot să văd RELAȚIA dintre EU și TU prin prisma celorlalți. 😊

Mulțumesc!

[maxbutton id=”1″ ]

https://romeocretu.ro/proiecte/

https://romeocretu.ro/carti/

https://www.daruiestepentrueducatie.ro/

https://www.daruiestepentrueducatie.ro/cum-poti-contribui/

http://maximazilei.ro/