fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » POZIȚII PERCEPTUALE (I)

POZIȚII PERCEPTUALE (I)

Poziții perceptuale este unul dintre conceptele mele preferate din NLP. Și da, acest concept se poate referi la orice tip de poziții perceptuale! 😊

De ce-mi place foarte mult acest concept? Pentru că îmi îmbogățește viziunea despre lume, despre situații, despre probleme și provocări.

Atunci când mă pun în starea de a privi același lucru din perspective diferite – pentru că asta înseamnă poziții perceptuale -, am acces la mai multe perspective asupra aceluiași lucru. (Știu că am scris o propoziție care zăpăcește un pic neuronii de cât de clară este… 😊) Și, având acces la mai multe perspective asupra aceluiași lucru (exact ceea ce am scris mai devreme 😊), pot identifica noi resurse și noi soluții tocmai din acele perspective diferite. Nu mai pun la socoteală faptul că, „plimbarea” prin diverse poziții perceptuale mă ferește de închistare, inflexibilitate, dogmatism, fanatism și alte cantonări într-o singură poziție.

La ce-mi folosește, practic, acest concept de poziții perceptuale? Simplu! Dacă nu am acces la realitate așa cum este – pentru că nu avem niciunul dintre noi acces la realitate așa cum este -, atunci înseamnă că pot privi realitatea din mai multe perspective, astfel încât să aleg perspectiva care mă ajută să obțin rezultatul pe care îl doresc. Cu cât am acces la mai multe perspective, cu atât câmpul de alegeri, de posibilități, devine mai mare și cu atât crește probabilitatea de a alege perspectiva potrivită.

Nu mă crezi? Nici nu trebuie, că te duci în dogmatism și fanatism. 😊 Experimentează și vezi cum e pentru tine! Când ai o situație sau o provocare, străduiește-te să o privești din cel puțin 5 perspective diferite (se poate și câteva zeci de perspective. Asta așa, ca să știi, dacă 5 perspective ți se par multe 😊). Și dă-mi și mie un semn cum a fost pentru tine să privești o situație sau o provocare din cel puțin 5 perspective diferite.

Mulțumesc anticipat!

P.S. 1 Dacă te uiți cu atenție la fotografia care însoțește această postare, vei observa că fiecare persoană din întâlnirea respectivă se află într-o poziție perceptuală diferită de celelalte și, implicit, are altă perspectivă asupra aceleiași situații. O singură situație, multiple perspective, multiple poziții perceptuale, multiple soluții.

P.S. 2 În ultima vreme, cu oamenii care vor să facă alegeri inspirate și să ia decizii productive, folosesc acest concept în care „îi trec” prin cel puțin 7 perspective diferite. Rezultatul? Un număr mai mare de opțiuni posibile și o mai mare claritate în ce privește deciziile luate.

Mulțumesc!

Abonează-te la newsletter

https://romeocretu.ro/proiecte/

https://romeocretu.ro/carti/

https://www.daruiestepentrueducatie.ro/

https://www.daruiestepentrueducatie.ro/cum-poti-contribui/

http://maximazilei.ro/