fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Alte 7 Idei despre noaptea întunecată a minții

Alte 7 Idei despre noaptea întunecată a minții

  • Conținut testat și validat de

„Ești liber și de aceea te simți pierdut!”

Franz Kafka

Iată o nouă înțelegere pe care am căpătat-o după ce am mai cugetat la această stare de noapte întunecată a minții. Și am cugetat la această stare și pe baza comentariilor pe care le-am primit la o secvență video despre acest subiect. Secvență video pe care am trimis-o din decembrie încoace la o mulțime de prieteni, amici și cunoscuți care mi-au cerut acest lucru.

Păstrez în continuare secvența video în format nelistat pe YouTube doar pentru cei care vor cu adevărat s-o vadă. Dacă nu ai vizionat-o deja și vrei s-o vizionezi, trimite-mi, te rog, un mesaj la romeo@romeocretu.ro sau pe Messenger sau pe WhatsApp și-ți trimit link-ul de vizionare.

Am pus această nouă înțelegere în 7 Idei care nădăjduiesc să-ți fie de folos atunci când treci prin astfel de momente. Dar, înainte de a-ți prezenta cele 7 Idei, hai să ne readucem aminte un pic ce înseamnă, de fapt, această stare de noapte întunecată a minții.

Noaptea întunecată a minții este o stare pe care toți oamenii o experimentează de mai multe ori în Viață, dar despre care foarte puțini oameni vorbesc. ☹. Este o stare grea, densă și întunecată. Nu degeaba i se spune „noaptea întunecată a minții” 😊.

Este o stare în care simți că

Pierzi reperele – Te simți pierdut/ă pentru că nu mai ai niciun punct de reper, niciun sistem de referință în această lume. Este o iluzie, e drept, dar o iluzie foarte puternică, iluzie care generează enorm de multă suferință. E ca și cum știi că nu este așa, știi că există repere, dar mintea ta îți spune că aceste repere nu mai sunt;

Nu vezi rostul vieții – Te „uiți” la Viață și mintea ta nu mai înțelege rostul ei. Parcă totul nu are niciun sens. Nu găsești absolut nicio semnificație pentru Viață și niciun motiv pentru a o trăi. Trăiești doar pentru că ești în Viață și atât. Iarăși, știi că nu este așa, știi că Viața este frumoasă și, totuși, o parte a minții – foarte puternică – își „face de cap” și

Nu ești bun de nimic – Nu numai că nu ești bun de nimic, dar nu ai fost niciodată și n-ai făcut nimic bun în Viață. ☹ Acea parte a minții care își „face de cap” îți aduce în minte toate „prostiile și tâmpeniile” pe care le-ai făcut, toate deciziile „proaste” pe care le-ai luat și toate alegerile neinspirate pe care le-ai făcut. Și, în același timp, neagă tot ceea ce ai făcut bun vreodată în această lume. Repet: știi că nu este așa, știi că ai făcut și lucruri bune și foarte bune, pentru tine și pentru ceilalți, și totuși acea parte a minții continuă această „distracție”.

Mai sunt și alte aspecte care se întâmplă atunci când ești în această stare, dar nu le mai prezint că ne luăm cu mâinile de cap amândoi! 😊 Ele vor face, probabil, subiectul unei cărți, după ce mai creez câteva secvențe video și articole pe această temă. 😊

Ce este important să înțelegem – și aceasta este noua înțelegere de care îți vorbeam la începutul acestui articol – este că aceste stări de noapte întunecată a minții sunt ciclice în Viața oricărui om, fie că este conștient de ele, fie că nu, fie că înțelege ce i se întâmplă, fie că nu și fie că le numește așa, fie că nu.

Cu alte cuvinte, nu putem „scăpa” de astfel de momente, indiferent de ceea ce facem și indiferent de nivelul de înțelegere pe care îl avem asupra lumii. Mai mult – accentuez acest lucru –, se întâmplă în Viața fiecărui om, cu intensități, durate și moduri de manifestare diferite.

Dacă nu putem evita trecerea prin astfel de momente de noapte întunecată a minții, ce putem face totuși pentru a fructifica în folosul nostru, pentru Binele nostru Suprem, aceste momente? Cum le putem reconfigura în mintea noastră pentru a lua ce ne este de folos și a merge mai departe în viețile noastre, dacă tot nu putem „scăpa” de ele?

Iată cel puțin 7 idei în acest sens, idei care pornesc de la ideea că oricât de provocatoare ar fi o situație, întotdeauna există mai multe posibile soluții din care putem alege soluțiile potrivite pentru noi și pentru situația respectivă. Repet Ideea pentru că mi se pare foarte importantă: oricât de provocatoare ar fi o situație, întotdeauna există mai multe posibile soluții din care putem alege soluțiile potrivite pentru noi și pentru situația respectivă.

Ideea 1

Merită să înțelegem că astfel de stări ne „vizitează” din când în când pentru a ne aduce informații prețioase despre ce merită să schimbăm în viețile noastre. Important este să „ne prindem” – prin intuiție, prin analiză și prin discuții cu persoane care se pricep la astfel de lucruri – ce informații a venit momentul să primim în viețile noastre pentru a merge mai departe în viețile noastre și a ne face viețile cât mai frumoase cu putință.

Ideea 2

Atunci când suntem în momente de noapte întunecată a minții ar fi bine să înțelegem că uneori mare lucru nu prea avem de făcut. Tot ceea ce avem de făcut uneori este să lăsăm mintea să-și facă propriile procese interne de reorganizare a informației – în astfel de momente mintea noastră „face curat și ordine” cam cum facem noi uneori cu dulapurile noastre de haine 😊.

Ideea 3

Suntem atenți la și conștienți de ceea ce se întâmplă, pe cât posibil fără panică și fără teamă sau frică. Atenția și conștiența ne vor genera „daruri” în sensul de conștientizări și înțelegeri despre noi, despre Viață și despre oameni, conștientizări și înțelegeri care ne vor fi de folos în Viață.

Ideea 4

Ne luăm, pe cât posibil, mai mult timp pentru noi, să stăm în liniște și să ne conectăm cu noi înșine. Este, poate, lucrul pe care îl fac cel mai greu majoritatea oamenilor pentru că atenția lor este „în afară”, la ceea ce este în jurul lor, nu înlăuntrul lor. Conectarea cu noi înșine ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu noi și ne ajută să găsim posibile soluții creative pentru gestionarea eficientă a unor astfel de momente.

Ideea 5

Cerem ajutor la persoane care ne pot ajuta, atunci când simțim că noi nu ne descurcăm cu ce știm. Atenție: spun „persoane care ne pot ajuta”, nu persoane care ne pot încurca prin sfaturi proaste, prin plângere de milă sau agresivitate – „Hai odată, mișcă-te din starea asta, că nu e sfârșitul lumii!!!” -, persoane care au o capacitate extraordinară de a ne adânci și mai mult starea de noapte întunecată a minții.

Ideea 6

Fructificăm la maximum stările de efervescență, de productivitate maximă și de îndrăzneală sănătoasă de după astfel de momente de noapte întunecată a minții. Stări de efervescență, productivitate și îndrăzneală generate de curățările, vindecările, conștientizările și înțelegerile ce apar în momentele de noapte întunecată a minții atunci când trecem cu răbdare, calm și analiză prin aceste momente.

Ideea 7

Oricât de întunecată și de grea ar fi o noapte, Lumina zilei vine la un moment dat. 😊 Orice stare de noapte întunecată a minții este urmată de o astfel de stare în care „parcă” facem lucrurile mai ușor, simțim că sunt mult mai multe lucruri posibile pentru noi și facem mai multe lucruri. Fructificarea unui astfel de moment de productivitate nu ne ajută să evităm în viitor apariția momentelor de noapte întunecată a minții – care oricum or să apară -, dar ne ajută să facem multe lucruri într-un mod simplu și ne învață ciclicitatea acestor momente. Iar când înțelegem că astfel de momente oricum vor fi și vor alterna în viețile noastre, ne va fi mult mai ușor să le acceptăm și să le gestionăm.

La finalul acestui articol, reiau ideea pe care am menționat-o pe la început:

Stările de noapte întunecată a minții sunt ciclice în Viața oricărui om, fie că este conștient de ele, fie că nu, fie că înțelege ce i se întâmplă, fie că nu și fie că le numește așa, fie că nu. Și aș adăuga „fie că ne convine, fie că nu”. 😊 Viața are „prostul obicei” de a se „sustrage” oricărei „conformări” la ideile noastre despre cum ar trebui să fie și își continuă – așa cum „știe ea” – modul de manifestare în Univers și, implicit, pe această planetă. 😊 Pentru Binele nostru Suprem, chiar dacă noi nu ne dăm seama, nu avem habar sau nu ne interesează ce înseamnă acest Bine Suprem. 😊 Și bine face Viața prin ceea ce face, pentru că, dacă ar fi după cei mai mulți dintre noi, oamenii, am trăi o Viață care numai Viață nu s-ar putea numi.

Dacă preferi și varianta video a acestui articol, o poți viziona aici

Dacă dorești să afli mai multe informații despre celelalte proiecte ale mele pentru tine, intră aici

Iar dacă ți-a plăcut acest articol sau o să-ți placă secvența video, trimite-l/o mai departe la persoane care știi că sunt interesate de astfel de subiecte. E posibil să-ți mulțumească pentru gestul tău! 😊

Mulțumesc!