fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Echilibrează balanța!

Echilibrează balanța!

  • Conținut testat și validat de

Dacă ai anumite obiceiuri nesănătoase de care vrei să „scapi” și nu îți iese încă, echilibrează balanța dacă ești în una din următoarele situații:

Obiceiurile nesănătoase respective au devenit adicții sau vicii, cum mai obișnuim să le spunem;
Nu ai luat încă decizia 100% de a renunța la acele obiceiuri nesănătoase;
Ai luat decizia, te străduiești din greu, dar nu-ți iese sau
Te străduiești, dar îți iese în salturi.

Să-ți spun câteva lucruri despre fiecare situație și apoi îți spun ce înseamnă să echilibrezi balanța.

Obiceiurile nesănătoase respective au devenit adicții sau vicii, cum mai obișnuim să le spunem. Știi că-ți fac rău și continui să le faci în exces pentru că pur și simplu nu poți face altfel. Adicția este la un nivel atât de ridicat încât nu te poți opri să nu practici obiceiurile respective. E valabil acest lucru pentru

Fumat;
Consum de alcool;
Consum de dulciuri compulsiv, pe fond emoțional;
Consum exagerat de cafea;
Consum de droguri;
Jucat jocuri de noroc;
Jucat la loto;
Pariuri sportive sau de altă natură;
Jucat jocuri pe calculator;
Gândit abundent, excesiv și compulsiv etc.

Nu ai luat încă decizia 100% de a renunța la acele obiceiuri nesănătoase. Și, evident că nu-ți iese „de nicio culoare” dezinstalarea obiceiurilor respective pentru că nu ai motivație pentru a le „scoate din sistem”. Și, neavând motivație, dezinstalarea lor nu este o prioritate pentru tine, chiar dacă dorești într-o anumită măsură să le dai la o parte din Viața ta.

Ai luat decizia, te străduiești din greu, dar nu-ți iese. Te chinui, te forțezi, faci tot felul de înțelegeri cu tine – „De mâine nu mai beau alcool!”, „De luni nu mai consum dulciuri!”, „De la 1 ale lunii nu mai fumez!” etc. -, dar nimic nu-ți iese. În plus, te critici, te condamni, te judeci, te victimizezi și te tratezi cu sarcasm și ironie acolo, în dialogul tău interior. Și, în plus, îți este foarte jenă în relație cu cei dragi, dar degeaba, pentru că oricum nu contează! Pur și simplu toată străduința ta nu dă roade.

Te străduiești, dar îți iese în salturi. Îți iese dezinstalarea obiceiurilor nesănătoase, dar pentru perioade scurte de timp, urmate de perioade lungi de practicare compulsivă, în exces, a acelor obiceiuri, de parcă ai vrea să „recuperezi timpul pierdut” din momentele în care nu ai practicat acele obiceiuri.

Te regăsești în vreuna din aceste descrieri sau mai multe? Dacă da și dacă te ajută în vreun fel, să știi că te înțeleg. Și să mai știi că faci parte din marea majoritate a oamenilor care trec prin astfel de provocări. Nu ești singur/ă și nu ți se întâmplă doar ție.

Ce înseamnă „echilibrarea balanței” de care vorbeam la început și de ce vorbesc despre această echilibrare a balanței?

Înseamnă ca, atunci când nu reușești să dezinstalezi acele obiceiuri nesănătoase pe care, totuși, vrei să le dezinstalezi, să instalezi și să practici în paralel obiceiuri sănătoase.

Nu poți să te lași de mâncat dulciuri în exces, mai ales când ai provocări emoționale extraordinare? Foarte bine! Mănâncă o salată sau un fruct în ziua în care ai consumat dulciuri în exces. Sau, și mai bine, instalează și practică obiceiul de a consuma o salată sau un fruct în fiecare zi. În unele zile poate fi și salată și fruct, nu numai salată sau fruct.

Nu poți să te lași de fumat, deși dorești acest lucru, pentru că începi să conștientizezi sau observi cât de mult rău îți face acest obicei? Foarte bine! Mergi cel puțin 1 kilometru pe zi pentru fiecare țigară pe care ai fumat-o sau urmează să o fumezi în acea zi. Dacă fumezi foarte mult, adică un pachet pe zi sau peste, mergi măcar 300 de metri pentru fiecare țigară fumată sau pe care urmează să o fumezi.

Nu poți să nu consumi alcool în cantități mari, în fiecare zi? Foarte bine! Aleargă a doua zi un kilometru pentru fiecare pahar cu alcool consumat. Indiferent de mărimea paharelor și de conținutul lor: vin, bere, tărie, lichior etc.

Nu poți să nu consumi în exces cafea? Foarte bine! Pentru fiecare cană de cafea băută pe zi bea jumătate de litru de apă în ziua respectivă.

Nu te poți opri din jucat la loto, jucat jocuri de noroc sau pariuri? Foarte bine! Pentru fiecare sumă pe care ai jucat-o sau urmează să o joci, stabilește un procent pe care îl donezi pentru o cauză socială sau umanitară.

Nu poți să te oprești din jucat excesiv jocuri pe calculator? Foarte bine! Pentru fiecare 15 sau 30 de minute de jucat jocuri citește o pagină dintr-o carte sau plimbă-te 1 kilometru sau stai în liniște 1 minut cu tine. „Cum, doar 1 minut de stat în liniște cu mine pentru fiecare 15 sau 30 de minute?!?! Nu e cam puțin?!?!”. Te asigur că nu! 😊 Și nu mă crede pe cuvânt! Experimentează și vezi cum e pentru tine!

Nu poți să te oprești din gândit excesiv, compulsiv? Foarte bine! Citește 30 de minute pe zi dintr-o carte care îți place sau meditează 30 de minute pe zi sau scrie 10 minute într-un jurnal terapeutic sau roagă-te 15 minute pe zi.

Nu poți să nu consumi droguri? Foarte bine! Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi în zilele în care consumi droguri.

Și tot așa în ce privește orice obicei nesănătos pe care îl ai și pe care îl practici în exces și pe care vrei să-l „scoți din sistem”, adică să ajungi să-l dezinstalezi și să nu-l mai practici. Sunt convins că ai prins Ideea.

În ce privește partea de droguri, mă refer doar la cei care consumă droguri „ușoare”. Nu sunt expert în acest domeniu și nu am consumat niciodată droguri și nici nu am fumat iarbă, dar din ce am reușit să mă prind până acum, am senzația că pentru consumul de anumite droguri nu merge ceea ce am spus și e necesar ajutor de specialitate.

Echilibrează balanța! Străduiește-te să echilibrezi balanța, punând pe celălalt taler al balanței un obicei sănătos pentru fiecare obicei nesănătos. Va fi al naibii de greu în primele zile, dar îți pot spune din propria experiență și din experiența altor oameni că funcționează, în timp. Pentru că, în timp, pe măsură ce talerul celălalt al balanței se „umple” de obiceiuri sănătoase, începe să se încline în favoarea acestora din mai multe motive:

Ori „slăbesc legăturile” obiceiurilor nesănătoase și încep să se dezinstaleze;
Ori devin foarte puternice obiceiurile sănătoase și nu-ți mai vine să practici obiceiurile nesănătoase;
Ori devine din ce în ce mai greu să faci și obiceiuri sănătoase și obiceiuri nesănătoase. Pentru că ambele necesită timp și energie investite.

Important este ca obiceiurile sănătoase pe care le pui în balanță să aibă relevanță pentru tine și, pe cât posibil, să producă „breșe” în obiceiurile nesănătoase, astfel încât să le slăbească și, în cele din urmă, să le dezinstaleze.

Adaugă la tot acest proces

încredere că vei obține rezultatele dorite indiferent de câte ori cazi, renunți și o iei de la capăt;
răbdare să se producă rezultatele dorite și
încredere în capacitatea ta de a face ce este potrivit pentru tine.

Chiar dacă o parte a minții tale se îndoiește continuu de capacitățile tale. Reține: este doar o parte a minții tale care face acest lucru. O altă parte a minții tale știe ce are de făcut pentru a-ți fi bine!

Așa cum spun de multe ori, nu mă crede pe cuvânt! Experimentează și vezi cum este pentru tine! Este în beneficiul tău!

Și dă-mi și mie un semn atunci când obții rezultatele dorite prin acest proces de echilibrare a balanței. Pentru că vei obține rezultate negreșit! Întrebarea nu este dacă vei obține sau nu rezultate, ci când. Iar acest lucru depinde de ceea ce faci, de încrederea pe care o ai în tine și în proces și de răbdarea pe care o manifești în raport cu tine și cu acest proces.

Mulțumesc! Și mult spor să ai!!!

Dacă dorești să afli mai multe informații despre proiectele mele pentru tine, intră aici