Acum 5 ani în urmă mi-a venit ideea unui curs numit „Arheologie de familie”. Un curs despre cum este construită personalitatea noastră în interacțiunea cu ceilalți oameni din Viața noastră. Un curs despre cum construim „părți” pentru fiecare persoană care ne influențează Viața – frumos sau mai puțin frumos.
Am ținut timid acest curs la câteva echipe din cadrul unor companii în cadrul proiectului „Ora de Training”, dar nu mai mult de atât. Intenția mea era să construiesc un curs de o zi pornind de la această idee de arheologie de familie.
La una dintre companiile unde am ținut cursul, participanții m-au întrebat dacă pot să înregistrez cursul pentru că unii participanți nu puteau participa din diverse motive. Am spus da, cu condiția ca înregistrarea cursului să rămână doar în cadrul acelei echipe. Am poziționat telefonul într-un loc potrivit ca să mă înregistreze și l-am pornit. Și am pornit și cursul. A fost fain! Nu, nu fain, extraordinar! Am fost în stare de flux și așa au fost și participanții. Mi-au confirmat acest lucru la finalul cursului și mi-au spus că și colegii vor spune același lucru atunci când vor vedea înregistrarea.
Care înregistrare? ☹ M-am uitat în telefon și nu am găsit nimic. Nu înțelegeam ce se întâmplase. Am înțeles atunci când mintea mea a înțeles că mă grăbisem și apăsasem butonul de făcut fotografii. Așa că tot ce aveam în telefon era o fotografie din care nu se putea înțelege nimic. ☹
Mi-am cerut scuze pentru eroare, mai ales când am văzut fețele deznădăjduite ale participanților (înseamnă că le plăcuse cu adevărat tema cursului, nu spuseseră acest lucru din diplomație 😊) și am promis că o să înregistrez cursul în biroul meu și le trimit înregistrarea. S-au luminat instant la față. 😊
Și așa am făcut. A doua zi am prins cu „zgârci” (elastice din acelea de prins tot felul de lucruri prin casă) telefonul de cuierul din birou, am căutat un cadru potrivit, am împrumutat flipchart-ul de la Dan, chiriașul din biroul vecin, și am început înregistrarea cursului. Mi-a luat ceva timp – atunci eram la începuturile înregistrării de secvențe video cu telefonul și erau multe necunoscute și stângăcii pentru că ba uitam ce să spun, ba erau colegii din celelalte birouri care vorbeau pe hol, ba trecea unul pe stradă cu un Harley Davidson și așa mai departe. Dar am reușit! Totul dintr-o suflare. Înregistrare cap – coadă, fără oprire, fără secvențe tăiate și fără cosmetizări. Ca la începuturile rock-ului când erau doar tobele și chitarele. Atât. Era 21 octombrie 2017, la doi ani de la ideea cursului.
Și am trimis secvența la participanții din compania respectivă. S-au bucurat mult. Și m-am bucurat mult și eu că m-am ținut de promisiune. Treaba era făcută și era făcută foarte bine!
Am vrut apoi să fac ceva cu secvența video. Să o promovez și astfel să promovez cursul de o zi numit, bineînțeles, „Arheologie de familie”. Dar… în noiembrie 2017 a apărut proiectul „Dăruiește pentru Educație!” și nu a mai fost loc pentru „Arheologie de familie”. Noul proiect solicita foarte mult timp pentru a fi demarat și desfășurat. Foarte fain și foarte solicitant. Dar când faci ceva cu plăcere, bucurie și pasiune, totul devine mai simplu.
Așa că am lăsat deoparte înregistrarea. Am mai trimis-o la câteva persoane cu care am făcut coaching, cu rugămintea să o păstreze pentru ele. Au înțeles ideea și așa au făcut. Au mai fost momente în care am vrut să fac ceva cu această secvență video, dar eram ocupat cu proiectul cu liceenii și cu alte proiecte. Nu era momentul.
Momentul ca această secvență să devină publică a fost 16 iulie 2020 când am avut al doilea live din proiectul „Fii liderul tău!”.* Un nou proiect, o nouă idee faină care pur și simplu mi-a venit în minte. În timpul acestui live, mintea mi-a adus aminte de această secvență video, „Arheologie de familie”, în timp ce explicam faptul că personalitatea noastră este formată din percepția noastră despre noi înșine și percepția celorlalți despre noi înșine. Și mi s-a părut o idee bună să postez această înregistrare în grupul de Facebook „Fii liderul tău!”.
Dar cum am terminat live-ul, cum am uitat de asta! ☹ M-am luat cu altele, având și un ritm de lucru mai de vară, de vacanță. Mi-am adus aminte de această idee câteva zile bune mai târziu, și anume pe 25 iulie. Din fericire, același an, adică acest an. Și am postat-o pe grup. Și nu numai că am postat-o pe grup și am cerut participanților să îmi dea feedback, ci am vizionat secvența împreună cu membrii familiei – Marinela, Cristina și Vlad. M-am uitat la secvență din postura de observator, detașat, și mi-a plăcut (ca să înțelegi, pe cât de înțelegător sunt cu anumite aspecte, pe atât sunt de critic cu altele). Are exact informația necesară cuiva care vrea să înțeleagă de ce este așa cum este și, mai mult, informația este transmisă din energia potrivită pentru o astfel de informație. Mi-a plăcut! Mult! Am fost inspirat! Iar reacția membrilor familiei mele a fost cea pe care am anticipat-o: „Unde ai ținut secvența asta până acum și de ce nu ne-ai arătat-o?”. Nu am știut ce să spun. Cu toate că mă pricep să vorbesc, uneori chiar nu știu ce să spun.
Cert este că, după 5 ani de la idee și 3 ani de la înregistrare, secvența video „Arheologie de familie” este disponibilă pe canalul meu de YouTube „Romeo Crețu” în 6 părți pe care le voi posta la interval de câteva zile. De ce? Pentru că este o informație valoroasă, care merită cunoscută și aplicată în viețile noastre.
Da, știu! Sunt câteva aspecte tehnice care nu „califică” aceste secvențe video și anume:
Calitatea imaginii nu este prea grozavă (aveam un telefon bun, dar camera frontală nu era grozavă)
Nu sunt îmbrăcat prea bine, ci sunt îmbrăcat simplu, lejer
Sunt multe „ă-uri” și pauze
Uneori se vede că mai trăgeam cu ochiul pe fereastră la ce era pe afară și
Se văd acumulările de grăsime din anumite zone ale corpului (poate că o cămașă în locul bluzei subțiri ar fi eliminat acest aspect).
Dar, din perspectiva membrilor familiei mele, a participanților în proiectul „Fii liderul tău!” și a celor care au vizionat în acești ani această secvență, informația compensează cu vârf și îndesat toate aceste neajunsuri tehnice.
Da, sunt de acord, aș fi putut reînregistra această secvență. Dar nu sunt sigur că aș fi putut replica starea foarte bună pe care am avut-o atunci. Așa că am lăsat-o așa. Dar am pregătit pentru tine o surpriză la finalul celor 6 părți din înregistrare. 😊
Te invit azi să vizionezi prima secvență de 14 minute și 4 secunde. Este secvența în care prezint modul în care „creăm” în interiorul nostru „părți” pentru persoanele care ne influențează Viața. Și modul în care aceste „părți” ne modelează personalitatea și acel „Eu sunt” de care uneori suntem mândri că e autentic.
Iar dacă această secvență video are valoare pentru tine, te invit să le vizionezi și pe celelalte pe măsură ce le postez.
Bineînțeles că te poți abona la canalul meu de YouTube pentru a vedea întreaga serie „Arheologie de familie”.
Și bineînțeles că te poți abona și la newsletter-ul „O idee de la Romeo” pentru a afla, în timp, și alte informații utile pentru tine.
De ce?
Pentru că, cu cât afli mai multe despre familia restrânsă și extinsă, cu atât ajungi să te cunoști cu adevărat pe tine. Și, astfel, devii acel „Eu sunt” care este cu adevărat „Eu sunt”.
Vizionare plăcută!
*Proiectul „Fii liderul tău!” se desfășoară pe durata unui an de zile în grupul privat de Facebook „Fii liderul tău!” și cuprinde 52 de misiuni săptămânale. Un nou grup de acest gen va fi creat în curând.
[maxbutton id=”1″ url=”https://romeocretu.ro/formular-newsletter” ]