fbpx
Sari la conținut
Prima pagină » Blog » A patra problemă în comunicare

A patra problemă în comunicare

Din lucrul

de peste 25 de ani

cu zeci de mii de oameni

și sute de companii

pe provocări din spațiul profesional și cel personal,

am identificat 5 cele mai des întâlnite probleme de comunicare ce pot fi rezolvate tot cu ajutorul comunicării.

5 probleme care pot fi rezolvate dacă se dorește acest lucru și dacă știi cum să le rezolvi. 😊

 

Problema nr. 4

Oamenii confundă ceea ce percep ca fiind realitatea

Cei mai mulți oameni cred că ceea ce percep ei, ceea ce văd, aud, simt și miros este realitatea. Nimic mai adevărat!!! ☹

Noi nu avem acces la realitate așa cum este ea, ci prin intermediul simțurilor noastre. Care simțuri diferă de la om la om ca și capacitate de a percepe diverse aspecte din realitate.

În plus, ia în calcul faptul că mintea noastră procesează informațiile primite prin intermediul simțurilor cu ajutorul programelor mentale dobândite în copilărie. Cu alte cuvinte, toată această „realitate” pe care mulți oameni cred că o percep este filtrată prin intermediul simțurilor, gândirii și emoțiilor noastre.

Cea mai mare provocare pe care o văd în toată această treabă este ideea generată de unii oameni care spun că ei sunt deținătorii adevărului. Pentru că ei CRED că au acces la realitate așa cum este ea și, astfel, trag concluzia că ei sunt deținătorii adevărului. Nimic mai fals!!! Mai ales că adevărul este o noțiune foarte volatilă și care poate fi privită din multe perspective „adevărate”.

Nu e necesar să mă crezi pe cuvânt când spun aceste lucruri! Observă și vezi cum e pentru tine.

O posibilă soluție, dintre multele soluții posibile?

Străduiește-te să înțelegi că nu ai acces la realitate așa cum este ea! Străduiește-te să înțelegi că în unele situații cineva care are simțurile mai dezvoltate decât tine poate percepe mult mai multe lucruri din realitate decât tine, dar nu percepe niciodată „întreaga realitate”. Și străduiește-te să înțelegi că uneori acea persoană care are simțurile mai dezvoltate decât tine și percepe mai multe lucruri din realitate decât tine nu neapărat are programele mentale potrivite pentru a procesa informația primită prin intermediul simțurilor.

Greu de urmărit frazele din paragraful de mai sus? Recitește-le ori de câte ori ai nevoie pentru a-ți clarifica despre ce e vorba. Cine a spus că partea de comunicare este simplă și ușoară?!?! Nu, nu este, pentru că necesită un ingredient extrem de important despre care îți vorbesc mâine. Este al cincilea ingredient și este a cincea problemă din TOP 5 pe care am observat-o la oameni. Am lăsat această idee la finalul topului pentru că mi se pare extrem de esențială.

Dacă nu ai reușit să citești articolul despre Problema 1, îl poți citi aici

Dacă nu ai reușit să citești articolul despre Problema 2, îl poți citi aici

Dacă nu ai reușit să citești articolul despre Problema 3, îl poți citi aici